Het Wapen van Galder, het bourgondisch hart van baronie Breda
Het bourgondisch hart van baronie Breda
<em>Prachtige</em> natuur<br />in het <em>Mastbos</em>.

Prachtige natuur
in het Mastbos.

Iedereen die er wel eens geweest is zal het bevestigen. Het Mastbos is prachtig! Je kunt er uren lopen, fietsen, paardrijden of gewoon lekker zitten op een bankje om even te genieten van de stilte. Elk seizoen weer kun je genieten van het vele natuurschoon!

Ontstaan Mastbos.

Het Mastbos is een van de alleroudste naaldbossen en na de Wouwse plantage het oudste cultuurbos van Nederland. Graaf Hendrik III van Nassau-Breda heeft het bos vanaf het jaar 1515 laten aanleggen met zaaigoed van de grove den uit Neurenberg in Duitsland. Voor de aanleg was in dit gebied een heideveld met een aantal kleinere eikenbossen.

 

Bijzonder gebruik hout.

Het mastbos heeft in de loop der eeuwen hout geleverd voor onder meer de bouw van het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot. Later leverde het masten voor de schepen van de VOC. Bij eerste aanleg was het bos 3 kilometer lang en ongeveer 750 meter breed. Het oudste gedeelte van het bos ligt in het gebied van hotel Mastbos naar het einde van het Eeuwig Laantje.

Huidig gebruik.

Nu is het een bijzonder wandelgebied met eeuwenoude bomen, indrukwekkende lanen en mooie doorkijkjes. Vooral in het weekend maakt men graag een wandeling door het Mastbos. De atletiekbaan van de Bredase atletiekclub A.V. Sprint en het veld van hockeyvereniging BH en BC Breda grenzen aan het bos. De Mastboscross Breda wordt er ook sinds de eerste editie gehouden.

 

Lekker borrelen na je wandeling.

Heb je gewandeld in het Mastbos? Op een zeer korte afstand bevindt onze horecazaak zich met een ruime parkeerplaats. Je kunt hier na je wandeling of fietstocht genieten van een koel drankje of juist een kop koffie met lekkere appeltaart. Maar ook kun je komen lunchen of dineren om uw dag af te sluiten. Kijk voor onze overheerlijke gerechten op onderstaande link.